кекс с меласа и брашно от рожков

Този кекс с меласа и брашно от рожков наистина се оказа не просто вкусен, но и впечатляващо засищащ. Забърква се много бързо и дори няма да има нужда да вадите миксера от шкафа. Имайте предвид, че откъм височина го раздава доста скромно, заради по-плътната си и сбита структура. Последното обаче по никакъв начин не е за сметка на вкусовите му качества. Другото му предимство е, че трудно ще прекалите със сладкото, хапвайки от него. Едно-две парченца доволно ще ви заситят. А сега е време за рецептата:

Необходими продукти за кекс с меласа и брашно от рожков

Брашно от лимец – 2 ч.ч.
Меласа – 1/ 2 ч.ч.
Сусамов тахан – 3 с.л.
Брашно от рожков – 5 с.л.
Био бакпулвер (такъв имах в момента, разбира се, че ще стане и с обикновен 🙂 ) – 1 ч.л.
Вода – 2 ч.ч.
Червени сушени боровинки – 100 гр
Ликьор от зелени орехчета (моят е домашно приготвен, но може да замените с друг, дори да не е от орехчета или да пропуснете ликьора) – 50 мл.
Кокосово масло (и с обикновено масло ще стане) – 5 с.л.

Как да приготвим кекс с меласа и брашно от рожков

Смесвате брашното от лимец с био-бакпулвера или обикновения бакпулвер, който какъвто има, към тях добавяте брашното от рожков. Разбърквате добре с лъжица. Добавяте меласата, сусамовия тахан. При разбъркване се получава едно лепкаво тесто, при добавяне на водата нещата се нормализират. 🙂 Слагате, по желание, и ликьорче, а може и от есенциите с ром, които се продават. Накрая включвате червените боровинки или каквито други сушени плодове харесвате. Разбърквате хубаво, така че да стане хомогенна смес, може и с ръчички да си помогнете.

Печене на кекс с меласа и брашно от рожков

Използвах от малките, продълговати форми за кекс – за големите, кръгли кексови форми сместа може и да не стигне. Намазнявате си формата за кекс, съвсем леко, колкото да не ви залепне кулинарното произведение, и изсипвате кексовото тесто вътре. Печете на предварително загрята на 200 градуса фурна, долен и горен реотан, второ ниво отдолу нагоре, за 25 минути. Изчакайте го да изстине и така хапвайте, че като е горещ е малко странен на вкус. 🙂