висока ефективност в работата

Източник: https://www.gardeningknowhow.com/

Висока ефективност в работата е възможна, когато сме достатъчно мотивирани за нея. Разбира се, това е само началото. След като сме изградили силна мотивационна основа за успех, е важно да предприемем конкретни действия, с които да реализираме целите си. Но както показва личният опит на мнозина от нас, едно е да сме наясно с тези неща, съвсем друго – да ги прилагаме на практика.

Добре е да знаем, че невинаги отлагането на конкретни действия, водещи до ефективност в работата, се дължи на обикновен мързел. Всъщност обикновено става дума за липса на градивна енергия, което от своя страна намалява мотивацията и продуктивността ни. Затова тук ще разгледаме 4 начина за постигане на висока ефективност в работата, които ни помагат да съхраняваме енергията си и да я насочваме там, откъдето ще дойдат резултатите, към които се стремим.

Висока ефективност в работата с правилен избор на самата работа

За да постигнете висока ефективност в работата си, е много важно правилно да изберете какво точно ще работите. Помислете добре какво наистина ви се прави и защо. В случая мнението на близки, приятели, родители, съседи, реални и мними авторитети няма абсолютно никакво значение. Нито пък какви са обществените нагласи относно това кои професии са престижни. Ако ще ставате адвокат, само защото другите ще си казват колко сериозна и добре платена професия е това, а в същото време се отегчавате от непрестанното учене и следене на закони, откажете се. Това ще бъде истинско мъчение и за вас, и за възползващите се от услугите ви.

Няма как да имате висока ефективност в работата си, ако не я харесвате и всяка сутрин се събуждате с досада, че ви се налага да правите нещо неприятно. Всъщност никой не ви кара насила, сами сте си го избрали. И сте напълно свободни да промените избора си, дори и това да не се харесва на околните.

Винаги работете това, което обичате и ви носи радост. Само така продуктите и услугите, които предлагате, ще бъдат с отлично качество и полезни за клиентите ви. Помнете, че във всяко нещо, което правите, остава вашият личен отпечатък. Усеща се кога сте създали нещо с любов и кога просто бездушно отчитате дейност.

Работете с правилните хора, за да имате висока ефективност в работата

Също толкова важно за постигане на висока ефективност в работата е правилният избор с кого работите. Вземете предвид не само професионалните качества на хората, с които и за които работите, но и личностните им такива. Ако подцените тази съществена подробност, дори и извършването на иначе любими дейности, може да се превърне в истински товар. Губите много енергия, ако трябва да се справяте с колеги или мениджъри, с които ви е трудно да се сработите. Не разчитайте, че ще можете да промените вече утвърдени характери.

Събирайте се с хора, с които споделяте близки ценностни системи. Важи и за личния живот, и за работата. Бъдете обединени от обща кауза и от допълващи се идеи как да я следвате. Така взаимно ще се ентусиазирате и мотивирате и успехът ви е гарантиран.

Висока ефективност в работата се постига с добро планиране

Още един вълшебен ключ към постигане на висока ефективност в работата е доброто планиране. Това ще рече не само да решите какво искате да правите, а и как. Направете си подробен план, като през цялото време държите на фокус голямата си цел. Раздробете последната на малки цели, които пък опишете в добре съобразени ежедневни задачи. Помислете коя част от работата можете да свършите вие, и коя е удачно да поверите на колеги и партньори. Поставайте си реалистични срокове. Бъдете детайлни в планирането, но и гъвкави. Важно е да можете да реагирате адекватно при възникващи непредвидени обстоятелства.

Стремете се към добър баланс между работа и почивка

Колкото и да ви се иска, няма как да свършите всичката работа на света за един ден. Висока ефективност в работата имат тези, които умело балансират между работа и почивка. Необходимостта да отклоняваме от време на време вниманието си от трудовите си занимания не е въпрос на каприз, а неизменна част от начина да напредваме в замислените си проекти.

Помислете колко пъти ви се е случвало упорито да настоявате мозъкът ви да роди идеята, която ви трябва, и инатът ви не е давал никакъв резултат. Зацикляте в една точка и нищо не се случва. В момента, в който “смените станцията”, липсващото парченце от пъзела, така търсените идея, дума, детайл изведнъж изгряват на хоризонта. Реално те през цялото време са си били там, но е трябвало да си дадете почивка, за да ги видите.