да работите за себе си

Мога да ви изброя поне 5 причини да се осмелите да работите за себе си. Преди това обаче си представете следния сценарий. Всеки делничен ден алармата прекъсва съня ви в сутрешен час, определен от работното ви време. Ставате, правите си тоалета, закусвате, пиете кафе. Шофирате или се возите в градския транспорт до офиса. Като бонус получавате изнервящо задръстване и букет от ароматни хора, които са дали обет да не припарват до баня и сапун. Пристигате до работното си място. Работите за целите на шефа си, в оптимистичен вариант около девет часа, в реален – поне дванадесет часа. И какво от това, че нямате време за собствените си стремежи, за семейството си – нали си получавате заплатата редовно?

Този сценарий ви хареса? Тогава спрете да четете. Всеки има право да избира своя начин да бъде щастлив. Ако вашият е да работите за някой друг, следвайте го, важното е вие да се чувствате добре с решенията, които вземате в живота си.

Искате ли обаче да промените сценария, продължете с четенето. Специално за смелите, дръзките, лудите, за всички, които не се задоволяват с трохи, а искат голямо парче от питата, са тези 5 причини да се осмелите да работите за себе си.

1 Работите, за да реализирате свои идеи и цели

Да се разберем отсега – да работите за себе си означава да се трудите здраво. Мноооого здраво. Разликата е, че този път го правите, за да реализирате идеи и цели, които сами определяте за себе си. Мотивацията в този случай рязко скача нагоре, както несъмнено ще се убедите.

2 Да работите за себе си означава да разполагате с времето си

Предимството да разполагате с времето си върви в пакет с отговорността да го оптимизирате максимално ефективно. Нямате строго фиксирано работно време, но все пак е важно да си определите някакво. Съобразете го според часовете от деня и вечерта, в които сте най-активни. Сега вече можете да избирате кога да отметнете служебни задачи, кога домакински. За обяд ли да се видите с приятели или да побъбрите с тях на следобедно кафе. Преценете в кои часове за какво сте най-мотивирани и правете него. По този начин времето ще ви стига за повече неща.

3 Когато работите за себе си, мотивацията ви расте

От една страна работите за собствената си мечта, идея, цел. От друга – осъзнавате, че ако “забравите” да работите, няма да има с какво да си платите сметките в края на месеца. Мисълта за чудесните резултати, които постигате с труда си, е не по-малко мотивираща.

4 Сами определяте темповете, с които да вървите напред

Ако не всичко, то повечето е във ваши ръце. Искате да действате спонтанно, нестандартно или да обмисляте добре всяка стъпка? Сами определяте темповете, с които да вървите по пътя към осъществяване на целите си.

5 Да работите за себе си е да забогатявате вие, а не някой друг

Харесва ли ви да работите усърдно, за да забогатява шефът ви? Достатъчни ли са ви малките парченца, които ви подхвърля? Дори и заплатата ви да е завидно висока на фона на общия стандарт в бранша, тя пак е малко парченце спрямо много повечето, което можете да получите. От вас зависи да си го вземете. Ще отнеме време, ще имате предизвикателства, трудности, страхове. Бъдете търпеливи и последователни и един ден ще бъдете истински благодарни, че сте се осмелили да работите за себе си.