да си приготвяме храната сами

Много по-вкусни резултати се получават, когато свикнем да си приготвяме храната сами. Това е само една от причините да започнем да го правим редовно. Последното не отменя правото ни от време на време да се поглезим с любим човек, приятели и близки на ресторант. Времето не винаги е достатъчно за готвене, но пък кой е казал, че трябва да прекарваме часове в кухнята? Има достатъчно рецепти, които се изпълняват бързо и лесно. Достатъчно е да се интересуваме повече и да имаме смелостта да експериментираме с нови неща. А сега, ето ги обещаните 5 причини да си приготвяме храната сами:

По-вкусно е да си приготвяме храната сами

Несравнимо е усещането да хапнем нещо, в което сме вложили от времето, труда и позитивната си енергия. Ние най-добре знаем кои продукти са ни вкусни, а комбинирането и приготвянето им, с различни техники, може да ни изненада доста приятно вкусово. Сами преценяваме колко да ни е солено, сладко, кисело или пикантно, спрямо личните ни предпочитания. Радваме се на много по-вкусни ястия и десерти, когато се научим да си ги готвим сами.

Да си приготвяме храната сами развива творческия потенциал

Когато ни омръзнат познатите гозби или просто искаме да ги разнообразим с нещо ново, идва моментът да заложим на авторски рецепти. Започнем ли редовно да умуваме какво и как да комбинираме в ястие, салата, десерт, това несъмнено развива творческия потенциал. Ако пък резултатие са добри, това е допълнителен, примамлив бонус.

Здравословно е да си приготвяме храната сами

Естествено, важно условие, да ни е здравословно приготвянето на храна сами, е да съобразяваме продуктите, които използваме. Избираме тези, за които сме разбрали, че се отразяват благотворно на здравето ни. Приготвяме ги по начин, който запазва полезните им свойства. Това няма как да се случи, ако си поръчаме готова храна. Не можем да се обадим на главния готвач в заведението и да му наредим да приготви рецепта както на нас ни е удобно. Затова, за да сме сигурни, че храната е приготвена точно както ни действа добре, единственият начин е ние да сме главният си готвач.

Знаем точно от какви продукти е приготвена храната ни

Дали ще е салата, ястие, кекс, торта, сладкиш, знаем точно какви продукти сме използвали, за да ги притотвим. Не сме добавили никакви съмнителни химични вещества, които уж подобряват всусовите качества, а всъщност водят до пристрастяване. Храната ни е натурална, засищаща, вкусна и полезна – лично наше дело!

Да си приготвяме храната сами е знак, че достатъчно обичаме себе си

Научим ли се в забързаното си, ангажирано ежедневие, да намираме време да си приготвим храната сами, в голяма степен сме се научили да обичаме себе си. Работата и задачите няма да свършат, така че те не са оправдание да не обръщаме внимание на храненето си. Въпрос на добра организация е да го направим максимално полезно за нас и така да демонстрираме на практика, че наистина се ценим.