недостиг на енергия

Вече сте изпитвали нееднократно на гърба си ефекта от недостиг на енергия. Същият ви пречи да бъдете в оптимално здраве, да сте пълноценни в работата си, да се справяте с елементарни задачи в ежедневието. Симптомите, които първосигнално свързвате с липса на енергия, са хронична умора и постоянна жажда за сън. Към тях сега ще прибавим още 5 признака за недостиг на енергия, за които, може би, не подозирате.

Когато всичко ви дразни, това е недостиг на енергия

Един от основните показатели за недостиг на енергия е постоянната ви раздразнителност. Където и да отидете, каквото и да правите, всичко ви изнервя. Цветовете, които виждате, звуците, които чувате, материята на дрехите, която се допира до вас при разминаване с някого. Лесно се палите, влизате в конфликт за всякакви дреболии. На ръба сте да избухнете заради най-малкия повод, колкото и нелеп да е той.

Решението: Опитайте се да се погледнете отстрани. Дали ви харесва каквото виждате? Това ли искате да представлявате – ядосано човече, което присвива гневно устни и тропа с краче? Ако всичко в света около вас ви дразни, променете себе си и нагласата си към обкръжаващото ви. Винаги помнете, че реалността е продукт на собствените ви мисли.

Приемате всичко лично

Освен недостиг на енергия, навика да приемате всичко лично е знак и за преувеличено его. Хубаво е да вярвате и да знаете, че сте специални. Наистина сте такива. Не до степен обаче да считате, че всеки поглед, дума, реакция, са насочени към вас с едничката цел да ви засегнат. Никой не мисли чак в такива размери за височайшата ви персона. Например на този, който ви е погледнал накриво, може да му е влязло нещо в окото.

Решението: Работете върху себеоценката си, повишете я. Ако сте привлекателна, интересна и интелигентна личност, едва ли имате повод да вярвате, че целият свят и обитаващите го са срещу вас. Напишете на един лист поне 10 причини защо цените себе си. Сложете го на видно място и си го препрочитайте всеки път, когато ви хрумне да приемате нещата твърде лично.

Знаехте ли, че при липса на организираност също сте с недостиг на енергия?

Задачите ви затрупват една след друга, а времето сякаш напук лети като комета. Идеите ви си остават на ниво гениални хрумвания, чиято реализация отлагате непрекъснато. Действията ви са хаотични, липсват ви последователност и организираност и в края на деня отчитате само, че нищо съществено не сте свършили. Рядко довеждате начинанията си докрай. Всичко това е категоричен симптом за липса на енергия.

Решението: Научете се да подреждате приоритетите си. Разпределете задачите и целите си на краткослочни, средносрочни и дългосрочни. Преценете кои неща наистина са най-важни за вас сега и насочете усилията си към тях. Откажете се от желанитето си да сте перфектни на всяка цена във всеки момент. Всичко ще се подреди в точния момент, а и не всичко е във ваша власт – приемете го.

Имунната ви система дава дефекти? Честито, имате недостиг на енергия!

Ясно е, че дефицитът на витамини и минерали причинява отслабване на имунната система. Сериозен принос за слабия имунитет има и хроничният недостиг на енергия. Дали последният ще дойде от оскъден прием на жива, полезна храна, от допускане на негативни мисли и емоции, все си е недостиг. Когато ви липсва енергия, това автоматично се отразява на съпротивителните сили на тялото ви и то стана уязвимо на вирусни атаки.

Решението: Обръщайте по-специално внимание на храната си, без да се вманиачавате. Просто се старайте по-често в менюто ви да присъстват живителни продукти като плодове, зеленчуци, ядки, семена, билки и подправки. Спазвайте хигиена на мислите си, оттам и емоциите ви ще бъдат по-светли и чисти, и така сте по-заредени с енергия.

Чести главоболия? Виновникът отново е недостиг на енергия

Редовното пиене на некачествен алкохол в несъобразени за тренираността ви количества също е причинител на главоболие, но не за това става дума тук. Когато ви боли глава, това може да е от бирата снощи, а много често е и защото някой ви е откраднал енергията. Жертвите на енергиен паразитизъм или вампиризъм често страдат от главоболие. Не го приемайте лично, припомнете си признак номер две от тази статия, в повечето случаи хората, вземащи от енергията ви, идея нямат, че го правят.

Решението: Подбирайте обкръжението си, избягвайте компанията на хора, които ви карат да се чувствате дискомфортно. Не се поддавайте на провокации да влизате в безсмислени конфронтации. Ако все пак ви се налага да общувате с такива, дистанцирайте се емоционално.