богатството на словото

Богатството на словото е това, което прави един език красив и специален. Всяка дума носи в себе си заряд, енергия, вибрация. В момента, в който изговорим или напишем една дума или поредица от думи, прeдаваме не само прякото им значение, придобито с годините на употреба, а и реалното им послание. Много е важно какво и как говорим. Да се стремим да регулираме речта си да бъде такава, че с нея да идва позитивна енергия. Думите могат да лекуват, да носят любов, благодат, могат и да унищожават. От нас зависи каква роля ще им позволим да имат в нашия и в живота на хората около нас.

Богатството на словото в езика като жива система

Езикът е жива система и в него влизат нови думи, или пък старите обличат нови дрешки, зад които обаче продължава да се крие основният заряд на думата. Много думи стават неизменна част от личния ни речник, без да се замисляме откъде са дошли. Просто в един момент сме чули някой някъде да ги казва, прочели сме ги, и сме се оставили на модното течение, без да мислим какво ни носят или отнемат.

Излишно е да обяснявам, че е добре да се избягват обидни думи към когото и да било, каквото и да е направил. Трудно е да се научим да не съдим другите, най-малкото защото нямаме гаранция, че самите ние сме перфектни, но е хубаво да имаме подобен стремеж. Освен това, използвайки обидни думи, за да дадем урок на някого, ако това ни е целта, автоматично признаваме собственото си словесно безсилие.

Има обаче едни други, по-опасни думи от онези, които в прав текст си заявяват, че са негативни. Изкуствено им е вменено значението на такива, които уж подсилват ефекта на позитивните думи, но реално ги елиминират. Ще ги разпознаете със сигурност, а ако все още редовно ги използвате в ежедневната си реч, по-долу ще дам предложения как да ги замените.

Кои паразитни негативни думи да избягваме?

Страхотно, страхотен, страхотна, страхотни – Дали като наречие или прилагателно, тази дума се е загнездила здраво в речниците на мнозина. Според масово наложилото ѝ се значение би трябвало да е синоним на думи като хубаво, чудесно, прекрасно. Само че коренът на “страхотно”, продължава да бъде “страх”. Сами си отговорете какво хубаво, чудесно и прекрасно може да има в един страх.

И, не, употребявайки дума, основана на корена “страх” не ви помага да се изправите срещу страховете си, само ви набива думата страх в подсъзнанието.

И ако използването на гореспоменатата дума в различните ѝ родове е в някаква степен разбираемо, то следващите примери будят сериозно недоумение с противоречивите си словосъчетания. Да ги видим:

Това е жестоко! – В превод би трябвало да означава: това е много хубаво! Да, ама така не звучи модерно, не е интересно. Дайте да го заменим с дума, която олицетворява нещо, в което няма грам добро. Абсурдно е дума като “жестоко” да се употребява като синоним на “много хубаво”, след като реално му е антоним. Хайде сега, отворете си граматиките по български език и си припомнете основни понятия. 🙂

Чувствам се адски добре! – Айде, бе! И как го правиш тоя номер? Независимо дали си вярващ, религиозен или не, адът си остава еквивалент на нещо много, ама много лошо, от което всички искаме да стоим далеч. Та, пак да те попитам – как точно успяваш да се чувстваш адски добре, след като “адски” на практика зачерква “добре”?

Тази песен е ужасно/страшно хубава! – Заменете песента с филм, книга, дреха, салата, все едно. Как може хубавото да бъде ужасно/страшно или ужасното/страшното да бъде хубаво?

С какви думи да заменим паразитните негативни думи?

Дадените по-горе паразитни негативни думи, които са надянали фалшиви маски на уж позитивни слова, успешно могат да бъдат заменени. За целта ни трябва богат речник, който да използваме по предназначение. Ако си нямаме такъв, на първо време ползваме тези готови замени:

Вместо Страхотно, страхотен, страхотна, страхотни използваме: много хубаво, чудесно, прекрасно.

Вместо Това е жестоко! – е добре да кажем: Това е прекрасно!, Това е възхитително!, Това е удивително!

Вместо Чувствам се адски добре! – много по-уместно звучи: Чувствам се чудесно!, Чувствам се безкрайно добре!, Чувствам се наистина добре!

Вместо Тази песен е ужасно/страшно хубава! – нека да е: Тази песен е прекрасна!, Тази песен е разкошна!, Тази песен е безгранично хубава!

Да бъдем позитивни в речта си, за да е позитивна реалността ни

Независимо дали ви харесва или не, думите, както и мислите, създават реалност. Не очаквайте, в момента, когато кажете, че нещо адски ви харесва, подът под вас да се продъни и директно да се изсипете във врящия казан, но колкото по-често използвате негативни думи, свързани със страх и жестокост, толкова повече неприятности ще привличате в дългосрочен план.

Ако искате добър живот, бъдете позитивни както в мислите си, така и в речта си. Честит празник! 🙂