кардио или силови тренировки

Кардио или силови тренировки е по-ефективно да правите, практикувайки ежедневния си спорт? Отговорът е някъде по средата и в голяма степен зависи от специфичните ви цели. Нормално е везната на предпочитанията ви да е наклонена малко повече към единия от вариантите. Ненормалното идва, когато твърде много се отклоните от баланса. Вместо да ви давам решение наготово, ще ви помогна да си го вземете сами, като ви припомня предимствата на двата типа тренировки. Напомням, че статиите в този сайт имат преди всичко информативна насоченост. Обърнете се към професионален фитнес инструктор, за да сте сигурни, че давате винаги най-доброто на вашето тяло.

Кардио тренировки

Бягяне, в парка или на пътеката във фитнеса, каране на колело, изкачване на стълби, скачане на въже, са малка част от примерите за кардио тренировки. Името им подсказва, че с тях изправяте пред малко по-голямо предизвикателство сърдечния мускул. Пулсът ви се увеличава, задъхвате се.

Ефектът от кардио тренировките: Кардио или аеробните упражнения вкарват повече кислород в клетките. По този начин се изгаряте повече мазнини. Обиколките намаляват. В известна степен работите и за мускулите, но не така, както това става със силовите тренировки.

Силови тренировки

Можете да правите силови тренировки със собствено тегло или с добавени тежести като гирички, дъмбели, торби и раници с пясък. При тях е важна не толкова бързината на изпълнение, колкото правилната техника. Естествено, препоръчително е да съблюдавате последната и при кардиото.

Ефектът от силовите тренировки: Когато искате да оформите, евентуално да уголемите мускулите си, силовите тренировки са вашето решение. Преди обаче да пристъпите към тях, е препоръчително постепенно да покачите пулса си с малко кардио. В противен случай можете да си докарате травми или да ви прилошее.

Кардио и силови тренировки – в каква последователност?

Част от първия етап на тренировката винаги е кардио разгрявка, така че полека да увеличите пулса си. След това имате няколко варианта:

  • Продължавате със силова тренировка и правите само такава – може да е за горна част, за долна част или за цяло тяло;
  • Продължавате със силова тренировка и накрая добавате кардио упражнения;
  • Продължавате с аеробика, като постепенно увеличавате темпото;
  • Редувате кардио и силови упражнения в рамките на треноровката за деня;
  • Редувате един ден кардио, един ден силови тренировки.

Кой от вариантите работи най-добре само вие можете прецените за себе си. При всички положения е добре да постигнете баланс между кардио и силови тренировки. Всяка от тях подобрява здравето ви, прави ви по-издържливи и силни, а комбинацията от двете дава максимално добри резултати. Тренирайте редовно и бъдете щастливи!