дневник на благодарността

Твърде много са нещата, за които да сме благодарни всеки ден, за да си струва да имаме дневник на благодарността. Най-малкото той може да бъде отличен повод да погледнем света с други очи. От нас зависи какво ще предпочетем да виждаме, чуваме, усещаме. Дали ще приемаме хубавите неща в живота си за даденост или ще им отделим частица от времето си, за да кажем Благодаря. Всъщност няма строги правила за това как да водим дневник на благодарността, което не ми пречи да ви подскажа някои варианти. На въпроса защо да го водите, отговорът се крие в правото на свободен избор.

Как да водим дневник на благодарността?

Вероятно, чувайки думата “дневник” си представяте тефтерче с тайнствен дизайн,  заключващо се с поне три катинара. Или най-малкото – тетрадка с твърди корици. Да, ако ви влече, може и така да изглежда вашият дневник на благодарността. Имате и други алтернативи. Напредъкът на технологиите позволява да си го водите като файл в компютъра, таблета, смартфона. Вариант е също да правите аудио или видео записи. Можете дори да го пазите и “отглеждате” в мислите си.

Какъвто и носител да изберете за своя дневник на благодарността, важното е да ви е удобен. Същественото е да бъдете искрени в благодарността си. Да посвещавате дори и малко от времето си всеки ден, за да си спомняте за какво сте благодарни. Може да е за вкусната храна, която сте хапнали, за усмивката от приятел, за добрата дума от непознат, за поредния урок, който сте научили. Напълно позволено ви да благодарите предварително и всичко хубаво, което тепърва предстои да ви се случи.

Защо да водим дневник на благодарността?

Въпрос на личен избор е воденето на дневник на благодарността. Затова и основната причина да се посвещавате на него е защото така искате. Ето ви и още: колкото повече се съсредоточавате върху нещата, за които сте благодарни, толкова повече поводи за благодарност привличате. Благодарни сте за здравето си – ще бъдете още по-здрави. Благодарни сте за всички пари, които получавате – привличате още. Благодарни сте за всеки мил жест от любимите хора – и това ще се умножи. Благодарните хора са по-здрави, щастливи и богати. И вие можете да бъдете сред тях, стига да поискате.

Кога да водим дневник на благодарността?

Водете своя дневник на благодарността, когато усетите, че имате желание да запишете нещо в него. Може да е веднага след като се събудите, за да посрещнете деня с благодарност. Също и вечер, преди да заспите, за да изпратите деня с благодарност. Всяко време е подходящо да поспрете и да кажете Благодаря.