добра мотивация
Подправката, която липсва на повечето гениални хрумвания, е една добра мотивация. Без нея, колкото и да са оригинални идеите, си остават само неосъществена теория. Вече сте се убедили в това. Какво е горивото, необходимо за да сме мотивирани и ефективни в действията си? Достатъчно ли е само да сме дисциплинирани и взискателни към себе си? Съществува ли разбираем и приложим начин, който да ни помогне да постигаме целите си? На тези въпроси ще се опитаме да намерим отговор в следващите редове. Започваме с обнадеждаващата новина, че всеки може да постигне добра мотивация в 5 лесни стъпки.

Стъпка 1: Определете ясно какво искате

Да си поставите ясно и позитивно цел е точно толкова лесно, колкото вие решите. Започнете ли с оправдания колко е сложно да разберете какво искате, автоматично се отдалечавате от постигане на добра мотивация. Правете разлика между това, което е ваше желание и натрапваното ви от познати, всевъзможни реклами и шефове. Робуването на чужди стремежи ви дърпа назад. Няма кой да ви постави на първо място, ако сами не го направите за себе си. И така, какво е вашето желание? Какво искате да получите? Към какво искате да насочите усилията си?

Стъпка 2: Редовно зареждане с позитивна енергия

Това, че сте  разбрали какво реално целите, само по себе си е сериозен успех. Следващата ви важна крачка е да преминете към ефективни действия. Горивото, което ви помага да вървите напред и да осъществявате плановете си на практика, се нарича позитивна енергия. Зареждайки се редовно с нея, имате добра мотивация и работите ефективно.

Стъпка 3: Реализирайте малки цели по пътя към голямата

Ако целта ви е да хапнете шоколад, тази стъпка може и да я пренебрегнете. Просто отивате до магазина и си купувате. Големите цели обаче изискват дългосрочни усилия и именно те могат да бъдат демотивиращи. Раздробете на по-малки цели, изпълнявайте ги последователно и ще видите как винаги ще бъдете съпътствани от добра мотивация. Помнете да се поощрявате и поздравявате за всяко свое постижение. Може на фона на цялостната картина да изглежда незначително, и все пак да е важна част от пътя ви.

Стъпка 4: Добра мотивация от приятел

Излишно е да се правите на герои и непременно да държите всичко да постигате сами. Добра мотивация може да дойде и от приятел, от съсед, дори случайно срещнат минувач. Бъдете отворени към помощта и подкрепата, когато такива ви се предлагат. Още повече, когато има поне още един човек, освен вас, който вярва в начинанието ви, шансовете ви за успех значително нарастват, оттам и мотивацията се подобрява.

Стъпка 5: Вярвайте в положителния резултат

Ако се съмнявате, че ще стигнете, там, закъдето сте се запътили, защо изобщо тръгвате? Вярвайте в положителния резултат на това, с което сте се захванали, и така ще се радвате на добра мотивация.