домашни бонбони без захар

Единият от начините да се събудите сутрин е да си зададете екзистенциалния въпрос – мога ли да направя домашни бонбони без захар? Бях повече от категорична в утвърдителния отговор, макар и с нулев опит до момента. Исках също така рецептата да изключва всякакви животински продукти, тъкмо да е по-лекичко, като за лято. Като финален резултат се получиха тия топчести, леко пикантни, симпатяги от снимката. Честно казано, откъм лекота не ги докарах, за сметка на това изключително лесно е да се преяде дори само с един от тях. Стават много бързо и накрая си имате две мнооого лепкави ръце и бонус, домашни бонбони без захар, към тях. 🙂 Ето я и рецептата:

Необходими продукти за домашни бонбони без захар:

2 ч.ч. овесени трици

3 ч.л. брашно от рожков

2 с.л. смляно ленено семе

1 ч.л. джинджифил на прах

1 / 2 ч.л. чили на прах

1 / 2 ч.л. канела на прах

5 с.л. меласа

5 с.л. сусамов тахан

50 гр. – печено кашу – това е приблизително, а печеното кашу може да се замени със сурово

вода

Как да приготвим домашни бонбони без захар – 20 броя:

Овесените трици, брашното от рожков и смляното ленено семе се разбъркват добре. Към тях се прибавят джинджифила, чилито и канелата. Чили може и да се пропусне, ако не обичате люто. Ако пък предпочитате по-пиперлив вкус, сложете повече от него. Имайте пердвид само, че и джинджифилът леко налютява. Идва ред на меласата и тук вече лепкавата офанзива започва. Добавя се и сусамовият тахан и се оформя постепенно едно лепкаво, приличащо на бисквитено, тесто. В този момент, малко по малко, се добавя вода, за да се получи хомогенна смес, удобна за оформяне на топчета. Не изсипвайте много вода наведнъж, за да регулирате гъстотата на тестото по-добре.

Когато тестото е готово, оформяте от него средно големи топчета. Всъщност вие си решавате каква да е големината, като според нея ще варира и бройката от крайната продукция. На всяко топче слагате по една ядка кашу отгоре. Леко притискате и тя ще си застане. По важе желание – сложете бонбоните да стегнат в хладилник. И когато сте готови – нападайте! Да ви е сладко! 🙂