ценете труда си

Мечтаната работа вече е реалност за вас. Нещо повече – практикуването ѝ ви носи всички позитивни емоции, които сте свързвали с нея, дори надминава очакванията ви. Започвате всеки ден с благодарност, че сте успели да превърнете една от най-големите си страсти в професия. Това, само по себе си, е богатство. Време е последното да получи и своето парично изражение. Независимо дали работите на свободна практика, служител сте в кантора, офис, или имате собствен бизнес, финансовото възнаграждение за усилията, които полагате, е също толкова важно, колкото са интелектуалното и емоционалното. Тук се спирам на варианта работа на свободна практика, фрийлансър, като по-близък до мен, съответно по-достоверен и актуален като личен опит. Ще съкратите значително пътя до паричното богатство, натрупано чрез любимата работа, с един логичен, но често пренебрегван ход:

Научете се да цените труда си!

Звучи елементарно, но се оказва, че никак не са малко хората, готови да пренебрегнат себе си и труда си. Ако сега стартирате, е нормално да приемате да работите с клиенти от всякакъв тип и поръчките невинаги да ви изпълват с ентусиазъм. При повече опит и изградени позиции в сферата, в която се изявявате обаче е време да станете по-критични в подбора си. И по-конкретно:

Подбирайте хората, с които и за които работите

Ясно ви е, от опит, че с някои клиенти, колеги, партньори, общуването се случва с лекота. Бързо и лесно договаряте какво и как трябва да се свърши. Работата върви гладко, всички страни са щастливи и доволни на всеки етап от проекта. На другия полюс са онези, които ежесекундно демонстрират таланта си да ви лазят по нервите. Само мисълта, че се налага да се чуете или видите с тях, ви хвърля в тих или не чак толкова тих ужас.

Тук се появява въпросът: А защо изобщо е нужно да се налага да имате нещо общо с тези от втория тип? Кой ви го налага, ако не вие? Обстоятелствата? Забравете. Външните фактори не са определящи, единствено вие решавате. Да, имате право да подбирате хората, с които и за които работите. Да, можете да си го позволите. И го правете, ако ви е мило здравето. Не се оправдавайте със сложни ситуации, които се разиграват само в главите ви. Нещата са толкова сложни или прости, колкото вие пожелаете да са.

Какво общо има подбора на хора, с които и за които да работите, с печеленето на пари? Забелязали сте вероятно, че когато сътрудничите с интелигентни и коректни клиенти и партньори, договореният проект бива завършен в кратки срокове, с добри резултати. При съмнителни клиенти и неясни условия, ако изобщо имате късмета да завършите възложеното, ще сте изгубили време и труд, които иначе можехте да вложите в успешни сделки. Да подсказвам ли при кой от двата варианта ще привлечете повече пари?

Подбирайте ангажиментите / поръчките, които поемате

Много ще ви обичат и харесват, ако се съгласявате винаги да приемате всякакви ангажименти и поръчки. Това обаче финансово богатство няма да ви донесе. Освен това, ако не се съобразите с времето и способностите си, рискувате да предложите некачествени услуги или продукти. Същото важи и ако се съгласявате на работа, която е в разрез с ценностите ви. А разочаровате ли по някаква причина с крайния резултат, гарантирано ще си осигурите отлив на клиенти, съответно – на поръчки, оттам и на пари.

Определете добра цена за труда си

Не на последно място е важно да определите добра цена за труда си и смело да я заявите. Добра цена е тази, която е най-близка до реалната за вас конкретно. Да не е прекалено ниска или висока спрямо уменията, които имате. Естествено, ще трябва да се съобразите и с актуалната пазарна ситуация във вашата сфера на дейност. Само не се увличайте по инерцията на тези, които са готови да пишат статии, правят сайтове, рисуват лога, банери и т.н. на килограм за левче. Помнете, че каквато цена давате за труда си, такава давате и за себе си.