изчистваща програма

Изчистваща програма е понятие, което убедително навлезе в речника на по-задълбочено интересуващите се от здравословно хранене. Популярна също и като детокс, често буди съмнението дали не е поредната модна залъгалка. Спекулации и неточни интерпретации, на тема как да се справяме с натрупани затлачвания и мръсотии в организма си, не липсват. Всеки обаче е свободен да взема решения, касаещи поддържане на добро здраве, на базата на внимателно подбирани източници на информация. В тази статия съм ви подготвила основни щрихи по въпросите защо и кога може да бъде полезна една изчистваща програма. Споделеното е на база личен опит, за специализирано мнение, обърнете се към квалифицирани диетолози.

Какво е изчистваща програма

Изчистваща или детокс програма е режим на хранене, чиято цел е да освободи организма от натрупали се в него хранителни отпадъци и токсини. Хранителният прием често се свежда само до плодове, плодови сокове и фрешове, билкови чайове, свежи зеленчуци и други подобни. По-драстичните версии позволяват единствено пиене на вода. Понякога, по преценка на диетолзи и фитнес инструктори, могат да се приемат и хранителни добавки, ускоряващи метаболизма.

Кога има полза от изчистваща програма

Логичният отговор на въпроса кога има ползва от изчистваща програма е – след обилно, безразборно похапване. Такова обикновено ни се случва по време на празници. Изкушения дебнат от всяка трапеза, а волята да им устоим точно тогава решава да си вземе отпуск. След това тържествено обещаваме пред себе си и целия свят как това ни е последното преяждане в живота, притискани от депресираща тежест в стомаха. Като допълнителен бонус получаваме затруднено дишане, потиснатост и отеснели дрехи.

Добавените килограми и сантиметри, след празнични злоупотреби с храната не са единствен и основен проблем. Организмът ни се претоварва със задачата да обработи огромно количество несъвместими храни. Впряга всички свои ресурси до степен, в която защитните му функции остават на заден план. Имунитетът ни пада и ставаме лесна плячка на мотаещи се из въздуха болестотворни бактерии и вируси.

Всъщност една от главните причини много хора да настиват и боледуват през зимата не е в студа и в оправданието “такъв е сезонът”, а в струпването на много дни с претоварваща организма храна. Точно заради това е необходимо да направим изчистваща програма след продължителни трапезни пирувания. За да има достатъчно енергия тялото да се защитава от потенциални опасности, вместо същата да се пропилява в свръхнатоварващо храносмилане.

Защо има полза от изчистваща програма

Ползите са свързани с естествения ход на природата. Когато има излишества, мръсотии, токсини в организма ни, те трябва да бъдат изхвърлени оттам. В противен случай могат да ни създадат много тревоги, не само на физическо, а и на психическо ниво. Една изчистваща програма, внимателно и умно приложена, поставя отлично начало на още по-сериозни позитивни промени. Отваря път на добрия тонус, дава ни позитивна енергия.