Как да запазим позитивната енергия

Въпросът как да запазим позитивната енергия възниква веднага след като сме разбрали защо е важно да сме заредени с нея. Няма как да си затворим позитивната енергия в бурканче и да я ползваме, когато се сетим. Енергията се движи свободно, така че съхраняването ѝ не бива да се възприема буквално. Щом веднъж сме се заредили с позитивна енергия, за деня например, тя не остава наша завинаги. Голяма част отива за енергийна защита, друга за ежедневни действия, трета за работа по цели и всичко друго, свързано със създаване, творене. И въпреки транзитната ѝ природа, има някои “трикове”, които ни подсказват как да съхраним енергията.

Редовно заредени с позитивна енергия

Движението на енергията е динамично и неспирно. Основен начин да задържим доброто усещане и прилива на сили, които позитивната енергия ни дава, е редовно да се зареждаме с нея. Представете си я като вода. Можете ли да да изпиете само една чаша през целия си живот и това да е достатъчно? Същото е и с енергията. Всеки човек се зарежда с нея, макар и при мнозина все още да е неосъзнато.

Премине ли се към осъзнато зареждане, добавено към обичайните източници – добра храна, редовен спорт, пълноценен сън, ефектът е в пъти по-добър. Осъзнато зареждане може да се постигне по време на медитация и дихателни упражнения. Ако ви се струва безумно някакво си ритмично дишане да може да ви зарежда чакрите, проучете дори и на физическо ниво колко ползи имате от него. Изчистване на кръвта и лимфата, подобряване на перисталтиката са само част от екстрите.

Как да запазим позитивната енергия с усмивка

Усмивката в случая е начинът, по който възприемате света. Това включва и всички обитаващи го и техните думи, действия, убеждения. Добре е да примомним, че характерът на енергията се определя от това какви са мислите ни през повечето време. Успяваме ли да поддържаме оптимистична нагласа, без значение от обстоятелствата около нас, това запазва енергията ни. Каквото и да е положението ни в момента, то е път към носещо ни радост бъдеще. Същевременно, защо да отлагаме радостта за утре, като можем да я изпитаме още днес?

По-малко спорове, повече позитивна енергия

Веднага уточняваме, че избягването на споровете, е различно от това да не отстоявате ценностите си. Правете го, но емоционално дистанцирано. Колкото повече се “палите”, докато се опитвате да убедите събеседника си в правотата си, толкова по-изхабени в края на разговора ще бъдете. Даже и гърло може да ви заболи, ако сте си повишавали тон.

Всеки има своите си истини и опитът те да бъдат натрапвани насилствено на други, е игра без победители. Губите от позитивната си енергия, а можете да изгубите и приятели. Възможо е човекът, с когото сте решили да спорите, изобщо да не е готов да ви чуе сега. Всеки е бил в такава позиция.

По-малко телевизия, повече позитивна енергия

Едва ли ще спасите света, ако ежедневно сте информирани какво става с него. Да се “преяжда” с новини и филми с насилие е директен билет към влошеното здраве. Няма начин да привлечете, както и да зарържите при себе си позитивна енергия, ако постоянно се заливате с негативна информация. Спомнете си принципа “подобното привлича подобно”. Бъдете поне умерени и много внимателно подбиращи какво гледате, ако съвсем не можете да се откъснете от телевизията. Същото важи и за интернет.

Как да запазим позитивната енергия със свободен избор

Уважаването на правото на всекиго да има своя свободен избор е още един ключ към запазване на позитивната енергия. Това включва изслушване, търпение, разбиране на чуждата гледна точка, дори да противоречи на нашата. Разминава ли се някой твърде много с ценностите ни, можем да се възползваме от собствения си свободен избор и да прекратим отношенията си с него. Обкръжението ни, поведението, убежденията са резултат от наши лични решения. Какви са те ще определи и доколко успяваме да запазим енергията си.