как да формулираме позитивно утвърждение

Когато желаем нещо да стане част от живота ни, е добре да знаем как да го привлечем и задържим. Положителните мисли имат своята градивна сила. Към нея може да се присъедини и тази на позитивните утвърждения. В литературата има достатъчно автори, от които да си вземете утвърждения наготово. Само че вие предпочитате сами да си измислите такива. Това е похвално, ефектът обаче е налице само тогава, когато са спазени някои основни правила. Именно за тях ще стане дума в следващите редове. След като уточнихме какво е позитивно утвърждение, е време да разберем как правилно да го формулираме. Научите ли това, вече ще знаете как да структурирате и желанията си.

Акцентът е върху това, което искаме

Винаги акцентираме върху това, което искаме. Дали ще е здраве, споделена любов, дом, работа, пари, в позитивното утвърждение трябва да присъства това, към което се стремим. Съсредоточавайки се върху него, по-лесно идват и идеите как да го получим. Започнем ли да се разсейваме с нещата, които предпочитаме да избегнем, не само ги задържаме, ами идват още от тях. Елементарен закон, който работи точно толкова безотказно, колкото и този за гравитацията.

Забравете частицата “НЕ”

Самата дума “позитивно” в “позитивно утвърждение” подсказва, че същото следва да има съответната формулировка. Ако си спомняте, позитивните утвърждения работят на подсъзнателно ниво. Подсъзнанието работи абстрактно, с картинки. От частите на речта го интересуват предимно съществителните имена. Донякъде и прилагателните, но за тях ще трябва подробно да му обяснявате. В неговия свят отрицателната частица “НЕ” отсъства. Затова колкото и да повтаряте как НЕ искате нещо, резултатът ще е точно обратният.

Например в момента сте безработни и желаете да си намерите работа. Когато казвате “НЕ искам да съм безработен”, подсъзнанието ви възприема “НЕ Искам да съм безработен” и точно това ви дава. Прави всичко по силите си да ви вкарва в ситуации, при които безработицата ви продължава. Същото е и с глагола “няма”. Казвате си “Дано да нямам болести”, а подсъзнанието ви разбира само болести и ви ги дава на поднос!

Желанието ви е вече свършен факт

Да се върнем на случая с безработицата. Ако замените “Не искам да съм безработен” с “Искам хубава, доходоносна работа” вече сте почти на прав път. На прав път, защото вече споменавате какво искате. Почти, защото “искам” малко спъва работата. Причината е, че стопирате нещата само до искането на хубава, доходоносна работа. И така може да си я искате месеци и години наред. Как се коригира това?

Заменяте “искам” с “имам”. Позитивното ви утвърждение трябва да звучи така, все едно желанието ви вече е свършен факт. “Имам хубава, доходоносна работа”. Можем ли да го усъвършенстваме още малко? Разбира се, като добавим благодарност: “Благодаря/Благодарен съм, че имам хубава, доходоносна работа”. Няма значение, че в момента обстоятелствата са други, благодарете така, все едно вече имате това, което искате.

Утвърждавате в сегашно или минало свършено време!

Подсъзнанието ни и от глаголни времена разбира. Повтаряте ли му “ЩЕ имам хубава, доходоносна работа” или “Благодаря, че ЩЕ имам хубава, доходоносна работа”, то ще я отлага все напред във времето. Затова е важно позитивното утвърждение да е изразено в сегашно време: “Благодаря, че имам хубава, доходоносна работа”. Или, за други ситуации, в минало свършено време. Да речем, предстои ви среща, от която сте притеснени. Повтаряте си предварително: “Благодаря, че всичко се нареди чудесно” – така и ще стане.

Да обобщим правилното формулиране на позитивно утвърждение

В позитивното утвърждение трябва да присъства думата на това, което искаме да получим. Премахваме “НЕ” и “НЯМА”. Заменяме “искам” с “имам”. Добавяме благодарност за това, което желаем да получим, все едно вече е наше. Говорим в сегашно и/или минало свършено време. И още една важна добавка към всичко това. Изпълнени сме с вяра, дори със знание, че позитивното утвърждение дава желания от нас резултат.