Автор: Александрина Гинкова

Природата предлага огромно разнообразие от храни, с които да възстановим силите на организма след дългата, мрачна зима. В супички, яхнии или салати – свежите зелени листенца носят витамини и щастие. Ето няколко идеи:

Лапад или спанак

Спанакът е достъпен през цялата година по супермаркетите, но сега е в сезон, също както и лападът. По вкус двете растения са взаимозаменяеми и могат да се ползват в супи, баници, запечени с ориз или булгур, или пресни като салата. В последната форма правят чудесни комбинации с цитруси или ягоди. С малко течност от тях стават и чудесни смутита за бърза закуска.

Коприва

Богата на желязо и витамин C, упоритата коприва се намира по полянки и дворове от ранна пролет до късно лято. Колкото по-млада се консумира, толкова по-добре, тъй като цъфтежът променя свойствата ѝ и може да раздразни бъбреците и уринарния тракт. Вкусът ѝ е по-землист от този на лапада и спанака, но за разлика от тях тя може да се ползва за приготвянето на приятен и свеж чай. Не забравяйте да я попарите преди употреба, за да избегнете паренето ѝ.

Киселец

Това позабравено растение се намира по пазарите и има немалки достойнства. Оксаловата киселина в него обаче е противопоказазна за хора с ревматоидни оплаквания и проблеми с бъбреците. Може да се използва в същите ястия, които приготвяне с лапад и спанак, но имайте предвид, че, както името показва, вкусът му е киселичък.

Левурда

позната е още като див чесън. Латинското ѝ име Allium ursinum препраща към народното вярване, че грудките на растението са първата храна на събудилите се от зимен сън мечки (от ursinum – мечка). Използвано като подправка, това растение има по-нежен аромат от традиционно употребявания чесън и може да се използва за овкусяване на салати или за домашно “песто”. Има отровни двойници, така че внимавайте, ако сте решили да си наберете от дивата природа.

Листа от цвекло

Да, листата на цвеклото също стават за ядене! Използвайте ги както бихте използвали лапад или спанак, като имате предвид, че вкусът им е малко по-интензивен. Благодарение на красивите си червени жилки могат да се използват и като декорация.