контрол на теглото

Източник: http://organicwoman.ru/

Как да намалим, задържим и покачим тегло са въпроси, важни за мнозина. Не са редки случаите, в които водещ мотив за контрол на теглото е не просто суетата, а здравето. Да се съобразяват постоянно калории може и да не е най-интригуващото нещо на света, но си остава един от най-ефективните начини за контрол на теглото. Поне до момента, в който развием усет към храната, какви количества и вид от нея ни понасят най-добре. На първо време е хубаво да знаем, че темповете, с които намаляваме, задържаме  или покачваме килограми и обиколки, в голяма степен зависят от метаболитната скорост, специфична за всеки отделен организъм. Впрочем, заговорим ли отслабване, кантарът не дава адекватен ориентир и тук много точно и ясно е обяснено защо шивашкият метър е далеч по-надежден от него.

Какво са ОМС и АМС и какво общо има контрол на теглото с тях?

Темповете, с които отслабваме, да се чете – темповете, с които горим мазнини, защото именно това е реалното отслабване, са свързани с метаболитната ни скорост. Съответно ОМС е съкращение от основна метаболитна скорост, а АМС – от активна мегаболитна скорост. Иначе казано, това са скоростите, с които организмът ни обработва и изгаря калории. Храним ли се според личните си ОМС и АМС постигаме съответно намаляване, задържане или покачване на килограми. Как точно се получава това, ще разберем, като уточним…

Каква е разликата между ОМС и АМС?

ОМС или основна метаболитна скорост е свързана с най-малкото количество калории, които е нужно да приемаме дневно, за да функционира тялото ни нормално. Това включва обичайни дейности като дишане, сърцебиене, кръвообращение и други подобни. Накратко казано – жизненият минимум, за да не изчезнем като вид.

АМС или активна метаболитна скорост влючва вече и активностите, които обичайно имаме през деня. Повече или по-малко се движим, практикуваме ли спорт, какъв и колко често, динамично ли е ежедневието ни. Колкото по-активен начин на живот водим, толкова по-висока е активната метаболитна скорост.

Как се постига контрол на теглото с ОМС и АМС?

Контрол на теглото в повечето случаи се свързва с намаляване или задържане на килограми и/или мерки. Разбира се, съществува вариантът и за стремеж към покачване на килограми, макар и да е по-рядко срещан. Спираме се и на трите:

Когато целта е отслабване приемът на калории е равен на основната метаболитна скорост (ОМС), взависимост от спецификите на тялото ни, може и да бъде ОМС + 200/300 калории. Тоест, за да отслабваме, приемаме по-малко калории, отколкото горим за деня.

Когато целта е задържане на теглото приемаме количество калории равно на активната метаболитна скорост (АМС). В този случай има баланс между това колко сме хапнали и колко сме изгорили. Към този етап се преминава, когато сме постигнали желаното тегло.

Когато целта е покачване на теглото е нужно да приемаме повече калории, отколкото изгаряме, тоест повече калории от определените от нашата активна метаболитна скорост (АМС).

За да можете да приложите наученото дотук на практика, научете как да изчислите вашите ОМС и АМС.