кратки тренировки

Липсата на време е сред най-често срещаните оправдания да не тренираме редовно. Както и изобщо да започнем да се занимаваме с някакъв спорт. Този проблем автоматично отпада, когато опитаме кратки тренировки. Те не само пестят времето ни, но и са достатъчно ефективни.

Заблуда е, че трябва на всяка цена да отделяме по няколко часа от ежедневието си за спортуване, за да постигнем желаните резултати. Освен ако не сме професионални спортисти и целта ни е световна или олимпийска титла. При желание “просто да се стегнем”, както е популярно да се казва, или да се поддържаме в добра фирма, са достатъчни по 15-20 минути, 3-5 пъти седмично. Откъде съм толкова сигурна ли? Личен опит. И, все пак, кога да предпочетем кратки тренировки?

Нямаме време да тренираме дълго

Ежедневието на повечето от нас е препълнено със задачи. На фона на всичко това е много лесно да се откажем да тренираме, когато си представим, че трябва да отделим по един час и отгоре за спорт. Ако добавим и пътя до залата, ентусиазмът ни окончателно се губи.

Дори вариантът да е трениране вкъщи, какъвто примерно е моят случай, по един час упражнения, пет пъти в седмицата, наистина звучи плашещо много. Признавам си, мен би ме отказало и реално ме е отказвало. След многократни опити да внедря редовното спортуване в живота си, го постигнах с кратки тренировки. Тренирам от три до пет пъти седмично, като за една тренировка средно отделям по 15-20 минути, с включени в нея разгряване и разтягане.

Кратки тренировки за цялото тяло

Логично би се появил въпросът дали една кратка тренировка може да натовари достатъчно мускулни групи така, че да е ефективна за цялото тяло. Отговорът е положителен. Идеята е тялото да се тренира като една цялостна система, каквато всъщност е.

Едно класическо упражнение, като лицевите опори например, работи едновременно с трицепс, гърди, корем и гръб. Също от дъска (планк) могат да се направят и всякакви комбинации, натоварващи едновременно корем, ханш и крака.

Що се отнася до кратки кардио тренировки, пробвайте да правите от време на време високоинтензивна интервална аеробика за само пет минути. Разгрейте хубаво преди нея, дайте най-доброто от себе си, и ще видите в дългосрочен план, че позитивният ефект е налице.

Стимул за по-продължително трениране

Когато превърнем спортуването в редовен положителен навик, можем да комбинираме кратките тренировки с по-продължителни, според времето, формата и нагласата, които имаме към даден момент. Въпросът е първоначално да опитаме с около 15 минути на ден – при всички положения са по-добре от пълно обездвижване.

С времето можем да се решим да включваме и по-дълги тренировки, от по 30-40 минути. Важно е да се научим да чуваме сигналите на тялото си и спрямо тях да действаме, както и да открием оптималния начин да тренираме редовно.

Кратки тренировки, за да сме мотивирани да спортуваме

Отново се връщам на това, че обичайно мотивация за спорт се губи поради липса на време. Да си признаем откровено, и заради наличие на мързел. И двете могат да бъдат елиминирани, когато в зората на спортните си занимания изберем кратки тренировки, в които балансирано тренираме цялото тяло. Всеки може да отдели по 15-20 минути от времето си, за да тренира.

Чела съм вдъхновяващи истории на майки с по три деца, които намират време да тренират редовно, като така дават добър пример и за децата си. Щом те могат, значи и вие можете. А и редовният спорт е още един добър начин да покажете на себе си, че се обичате и цените. Започнете още днес!