менструални болки

В този живот съм се родила жена. Една от екстрите, свързани с това, е от определена възраст нататък, при мен доста ранна, да усетя чудото на ежемесечните менструални болки. Присъстваха редовно в живота ми. До степен, в която смятах за нещо напълно нормално по няколко дни в месеца да ме боли де що имам женски орган по себе си. За да е по-весело, към болките в корема се присъединяваха и такива в гърба, мускулите и ставите на краката. Превръщах се в парцал, неспособна на каквато и да било ефективна работа, включително умствена. До момента, в който реших, че е крайно време да се разделя с блокиращите ме менструални болки. Как стана това, ще ви разкажа в тази статия, преди това обаче нека обърнем внимание дали си даваме сметка…

Защо имаме менструални болки?

Няма да се спирам на физиологичните причини да имаме менструални болки. Не съм сигурна тях точно дали ги разбирам и дали мога да ги обясня. Психологическите обаче в някаква степен съм ги осъзнала, и тъй като подозирам, че са повтарящи се при много други жени, ще ги споделя. Защото разберем ли причините нещо да ни се случва, почти означава да сме се освободили от него.

И така, всеки месец аз имах менструални болки, защото вярвах, че така е редно. Нещо повече, мислех, че това е един от сигурните начини да бъда достоен представител на собствения си многострадален пол. Друго си е да се присвиеш под прав ъгъл и с измъчен поглед да се завлечеш до аптечката със заветния спазмалгон. А понякога и аулин. Или каквото там хапче си е вземала всяка от нас, като цъфне в червено. Допълнителен бонус е наоколо да има гадже, съпруг, които виновно да кършат ръце покрай нас, без идея как да ни спасят от мъките. Той линее, защото вижда как ние стоически изтърпяваме поредното месечно предизвикателство – значи ни обича истински!

Мили дами, и на мен ми беше трудно да си го призная. Имах болки, защото ги исках. Даваха ми допълнителни, вторични ползи. Както и повод за тези няколко дни цикъл в месеца да се скатая от работа, да се оставя да бъда съжалявана.

А кога човек иска да си намери начин да избяга от работните си задължения? Когато не ги харесва. Кога иска да го съжаляват? Когато не се харесва.

Ще се върна на тези неща след малко. Първо, за да е разказът хронологичен, ще уточня плавният преход относно това…

Как спрях да пия болкоуспокояващи при менструални болки

Много е трудно да се разделим с дълго отглеждан навик. Такъв при мен беше и този всеки месец да имам менструални болки, за които да пия съответните болкоуспокояващи. Бях си поставила за цел да се освободя и от двете. Би било доста стресиращо обаче от днес за утре да спра всякакви таблетки и да се надявам само на силата на волята си. В същото време, колкото и да съм благодарна и сега, че в някакъв момент, със знанията които съм имала тогава, спазмалгоните са ми помагали, исках да ги заменя с нещо по-щадящо. Такова, при което да съм по-спокойна, че няма да има странични ефекти върху организма.

За два-три месеца редовно вземах тази женска хранителна добавка. Ефектът от нея беше отличен, цикълът ми протичаше леко и неусетно, без никакви болки. И тъй като е на билкова основа, бях спокойна, че от добавката няма странични ефекти. Дали ми е действала на плацебо принцип, мога само да гадая. Склонна съм да вярвам, че не е било така. Предлагала съм я и на други жени, резултатите при тях са сходни с моите.

Тази хранителна добавка беше плавният ми преход към окончателното спиране на приема на каквито и да било таблетки за менструални болки. Оттук нататък беше важно самите причини за болезнения цикъл да се установят и премахнат. И тук идва моментът да споделя…

Как окончателно се разделих с дългогодишните менструални болки

Първо, установих причините да имам болезнен цикъл. Писах за тях по-горе, но ще ги припомня набързо. Имах менструални болки, защото се нуждаех от тях, за да се отърва от неприятни за мен работни задължения. Както и за да си докажа, че някой ме цени, като ме съжалява. Не харесвах себе си, не се приемах, не харесвах и работата си. Реално изборите в миналото ми, да работя неща, които са ми противни, са били пряко свързано с това, че не одобрявах и не обичах себе си.

След като установих причините за болезнения си цикъл, се заех да ги отстраня. Започнах да се харесвам и приемам. Това продължава да включва и досега редовни медитации, дихателни упражнения, работа с позитивни утвърждения. Включих и редовен спорт. Подобрих храненето си. Изброеното не е пряко и единствено свързано с това да ми спрат менструалните болки, просто фактът, че спряха, е сред получилите се позитиви.

Съзнателно наблюдавах и контролирах мислите си. Правя го и досега. Не контрол на всяка мисъл поотделно, това е непосилно. Мислите раждат емоции, съответно внимавам кои мисли какви емоции ми дават. Замествам всяка мисъл, която ми вменява чувство за страх, вина, гняв, тъга с такива, които ми дават смелост, радост, творческо вдъхновение, приемане и обич към себе си и другите.

Реализирах намерението си винаги да работя това, което обичам, с хора, с които взаимно се харесваме и одобряваме. Така вече не ми се налага да си измислям мазохистични начини да избегна работата си, каквито са например менструалните болки. Освен това, работейки каквото ми носи радост и ми се удава с лекота, съм максимално полезна както за себе си, така и за другите.

И за десерт ви подарявам…

Позитивно утвърждение за лек и приятен месечен цикъл

Да, възможно е месечният цикъл да е лек и приятен, дори е нормално и правилно да е такъв. Опитайте да си казвате всеки ден, сутрин след събуждане, вечер преди заспиване, или когато усетите нужда, следното позитивно утвърждение:

Благодарна съм, че месечният ми цикъл идва винаги навреме и протича леко и приятно всеки път, при всякакви обстоятелства. Заслужавам да се чувствам добре. Приемам се и се харесвам.

Лично аз работя с него ежедневно и е част от причините повече от пет години да нямам никакви менструални болки. И сами се досещате, че това позитивно утвърждение е предназначено само за жени, но вярвам, че и господата ще бъдат доволни, когато дамите до тях се уверят в ефективността му. 🙂

А вие как успяхте да се разделите със своите менструални болки? Споделете в коментарите! 🙂