Мотивация за спорт

Източник: http://www.phyderma-et-moi.fr/

Мотивация за спорт ни връхлита всеки път, когато любимият панталон магически се смали,  също и в резултат на безкомпромисната откровеност на огледалото. Могат да се добавят още примери, а обединяващото е, че неизменно сме много мотивирани, но само на теория. Едно е да си кажеш, че трябва да спортуваш, съвсем друго – сериозно да се захванеш с редовни тренировки. Често постигането на мотивация за спорт се оказва най-голямото предизвикателство, надминаващо самото начинание. Все пак има начини, които да ви улеснят в това отношение.

За да имате мотивация за спорт, започнете да спортувате

Вероятно ви изглежда лишено от всякаква логика, тук обаче правилото е подобно на апетитът идва с яденето. Мотивация за спорт в повечето случаи идва след като сте започнали реални тренировки. може да не се появи веднага, дори да има моменти, в които сте на ръба на отказването. Сами ще забележите обаче, че след като известно време, примерно 3-4 седмици, сте правили редовно някакви упражнения, те започват да ви липсват, когато ги спрете.

Уловете вашата мотивация за спорт, докато е още топла!

Нали знаете кога се започва нова диета, спират се вредни навици, дава се тласък на нов, здравословен живот, подновяват се уроци, хобита? Точно така, специално за всички тези светли инициативи има понеделник. Както и първо число от месеца. Ами, ако вашата мотивация за спорт ви посети в четвъртък сутринта? Ще я отпратите с едно “Благодаря ти, че намина, ела пак в понеделник”?  После ще я отложите за следващата седмица, месец, ще ви стане прекалено горещо, прекалено студено.

Уловете мотивацията си, докато е още топла. Не е нужно да се изстреляте от леглото в 3 часá през нощта и да заподскачате на въже. Достатъчно е в първия възможен момент, след като сте си помислили, че е крайно време да влезете във форма, да стартирате тренировките.

Реалистични изисквания. Реалистични очаквания.

Важно е, за да поддържате мотивация за спорт, да имате реалистични изисквания и реалистични очаквания към себе си и бързината, с която постигате резултати. Според формата, в която се намирате, преценете с каква трудност и интензивност да бъдат тренировките ви. Прекалено лесните ще създадат измамно впечатление, че сте по-добри отколкото сте, надвишаващите възможностите ви могат бързо да ви откажат. Търсете баланса и увеличавайте сложността и натовареността в хода и спрямо темповете на напредъка си.

Мотивация за спорт с любимия панталон

При някои и това работи. Става и с любимата пола, рокля. Изкарвате ги на видно място, да ви напомнят, че в по-добри дни и при по-малки мерки на талията, бедрата и ханша, тази дреха ви е стояла чудесно. Всеки поглед към нея натиска стартовия бутон на вашата мотивация за спорт. Успех!