подкожни мазнини

Източник: https://twitter.com

Натрупването на подкожни мазнини по тялото често се свързва с яденето на тестени и/или сладки храни. Веднага се сещаме за банички и пици, тортички и сладкиши с бяла захар, газирани напитки, мазни колбаси. Имаме обаче поне по един познат, на когото нищо не му се лепи, каквито и безобразия да си позволява с храненето. Други пък, както и да се лишават от калорична храна, все не могат да се отърват от паласки или бричове. Ще си кажем – въпрос на гени и метаболизъм. Вярно е, както и това, че е важно и да се намери точното хранене и движение за даден човек така, че той/тя да може да изгаря мазнини. Има обаче и скрити причини да трупаме подкожни мазнини, които нямат пряка връзка с храненето. Именно тях ще разгледаме тук.

Задържаме негативни емоции

Като нормални човешки същества е напълно допустимо от време на време да изпитваме негативни емоции. Проблемите с тях идват тогава, когато им позволим да ни завладеят и да управляват живота ни. Не е възможно да ги изтрием напълно, те са си част от нас, но можем да ги контролираме. В противен случай могат да създадат предизвикателства за здравето ни, като сред най-леките и на пръв поглед безобидни е трупането на подкожни мазнини. Задържането на обида например, което автоматично означава отказ да прощаваме, е сред възможните причини за образуването на целулит по ханша и бедрата. Повече мазнини по тялото са и защитна реакция, идваща от това, че изпитваме някаква форма на страх.

Какво е добре да се направи? Тук идва ролята на прошката, чиято основна идея е да се освободим от разяждащата ни обида и безсмисленото чувство за вина. Страхът се лекува с вяра, вие си избирате каква, само трябва да е градивна. Гневът, вместо да го натрупвате, можете да го “впрягате” в работа.

Не се харесваме и одобряваме

Когато имаме отрицателно отношение към себе си, ставаме изключително изобретателни в опитите си да се провалим. Изключение не прави и начина, по който изглеждаме. До такава степен сме убедени, че не трябва да бъдем харесвани, че предаваме тези сигнали на подсъзнанието си, а то от своя страна ни осигурява хранителни навици, при които трупаме подкожни мазнини. Ставаме непривлекателни и за себе си, и за околните.

Какво е добре да се направи? На първо време работете с позитивни утвърждения за добра самооценка. Дори в началото да си ги казвате механично, ако си ги повтаряте редовно, ще имате подобрение. Това означава най-вече, че ще сте въздействали върху поне една от психологическите причини за затлъстяването. А те отстранят ли се, след това от само себе си ще подобрите и хранителните си навици.

Имаме недостиг на енергия

Да не се бърка с енергиен хранителен недостиг! Тук говорим за позитивна жизнена енергия. Когато тя е в недостиг, сме тъжни, неуверени, с ниска самооценка и самочувствие. Получава се това, за което вече стана дума. В резултат на неодобрението си, а и за да си набавим липсващата енергия, започваме да се тъпчем безразборно с храна. Натрупването на излишни подкожни мазнини по тялото не закъснява.

Какво е добре да се направи? Зареждайте се редовно с енергия. Приемайте чиста, проста храна, богата на витамини, минерали, фибри. Спортувайте, наспивайте се хубаво. Контролирайте мислите си така, че да ви носят предимно добри емоции.

Важно! Имайте предвид, че щом натрупаните мазнини вече съществуват на физическо ниво, ще трябва да спазвате известно време хранителен режим. Идеята да включите и ментална, психологическа работа, е да премахнете причините за вредното си поведение и навици. Когато се грижим за здравето си, грижата е на всички нива – физическа, ментална, психологическа. Успех!