Позитивно мислене

Източник: http://familytreecounseling.com/

Съвети за позитивно мислене валят от всевъзможни източници. Как обаче да приемем с усмивка поредното задръстване на път за работа, киселата физиономия на шефа и безобразното поведение на принтера? Ами, много лесно – решаваме и го приемаме. Наш е изборът какви мисли и емоции допускаме в резултат на случващите ни се обстоятелства. Нещо повече – отново от нас зависи каква реалност привличаме в живота си.

Позитивно мислене означава повече от оптимистична нагласа

Трудно, а понякога почти невъзможно е да приветстваме радостно всичко случващо се около нас. Поредната новина за катастрофа или престъпление също би било странно, дори дебилно, да извика реакция на възторг. А да се отговаря на такива събития с “хубаво, че на мен не ми се случи” е признак на егоизъм, не на оптимизъм.

Да, важно е да има оптимистична нагласа, за да съществува позитивно мислене, само че е добре да се уточни, че в ситуации, които са на пръв поглед негативни, нейната роля е да помотне да погледнем философски на случилото се, да извлечем позитивен урок. Защо се случи това? Кое в мисленето ми, в поведението ми, го привлече? Това е доста различно от безсмисленото разтягане на устата в усмивка за щяло и нещяло – нещо, с което погрешно се бърка идеята за позитивно мислене.

Позитивно мислене означава отговорно мислене

Действителността около нас, такава, каквато я забелязваме, е отражение на мислите ни. Затова е логично, че колкото повече хора се включат с позитивно мислене, толкова повече позитивна енергия ще се налее в създаването на приятен за обитаване свят. Няма значение дали съзнаваме, че творим материалната действителност чрез мислите си, това така или иначе е факт.

В голяма степен позитивно мислене означава отговорно мислене. Същото дава стимул и за съответни градивни действия. Няма как да създадем каквото и да било, ако всяка добра идея бъде последвана от деструктивното “няма смисъл”, “нищо няма да се получи” и т.н. Заменим ли тези предателски мисли с “всичко се подрежда винаги чудесно”, “благодаря за всеки свой успех”, сами се убеждаваме в позитивния развой на нещата. Точно заради това е необходимо да повишим отговорността си за това какво и как допускаме да мислим. Ако в популярната фраза “Внимавай какво си пожелаваш, защото може да се сбъдне”, заменим “пожелаваш” с “мислиш”, звученето й се променя така: “Внимавай какво си мислиш, защото рано или късно се сбъдва”.

Позитивно мислене означава позитивна реалност

Казано накратко, имате ли позитивни очаквания за миналото, настоящето и бъдещето, такава ще бъде и реалността ви. Тук няма място за “а дано, ама надали”. Вие просто знаете, че всичко винаги се подрежда по най-добрия начин и действително така се получава. Без да ви интересува има ли логика, научно обяснение, приемате за съвсем естествено вашето позитивно мислене да ви носи положителни резултати във всяка житейска ситуация, във всеки един момент.