Автор: Александрина Гинкова

Пролет! Слънце! Топлина! С идването на пролетния сезон снегът и мъглите си отиват, а дните стават по-дълги. Прекарали сме зимата на закрито и уютно, а сега е време за промяна: да подготвим дома си за новия сезон. Пролетното почистване може да бъде лесно, но и ефективно с тези три стъпки:

Погрижете се за дрехите

Дебели палта, тежки обувки, топли пуловери – всичко това ни е служило добре през студените месеци, но вече не е необходимо.

Нека връхните дрехи минат през химическо чистене или пране у дома, преди да бъдат опаковани и прибрани на горните рафтове в гардеробите.

  • Съвет: Използвайте вакуумиращи пликове, за да успеете да спестите и място за съхранение. Такива торби се намират в почти всички магазини за домашни потреби.

Зимните обувки не бива да бъдат пренебрегвани. Проверете кои от тях са още здрави и с добър вид след газенето в кал и сняг. Кварталният обущар може би ще спаси някои от пострадалите, а от тези, които не подлежат на поправка, се отървете без капка гузна съвест. Останалите почистете и приберете.

Баба Марта все пак е капризна, така че запазете една топла връхна дреха и здрави зимни ботуши подръка – така, ако внезапно завали сняг през април, както често се случва през последните години, няма да има нужда да разопаковате всичко в търсене на яке и обувки в последния момент.

Подредете терасата

Ако сте от късметлиите, които имат тераса – честито! Иде времето за сутрешното кафе на слънце и на гледането на цветя и билки навън. Ако през зимата е било простимо да оставим балкона прашен или кален, тъй като така или иначе избягваме да излизаме на него, сега е време да го подготвим за приятни преживявания.

Изхвърлете натрупаното на него. Стари саксии, мебели, пепелници или инструменти? Проверете кои от тях са здрави и махнете другите. Измийте перилата и пода. Изберете нови растения, а ако имате място, време е да изнесете столче или масичка, за да посрещате сутрините на открито и с усмивка.

Пуснете слънцето у дома

С по-дългия ден идва повече слънчева светлина, а с нея – здраве и добро настроение. Използвайте топлите дни да изперете завесите и да измиете прозорците, за да пуснете слънцето у дома.

Досадното миене на прозорци може да бъде улеснено както с бабини трикове, така и с техника. Независимо дали ще ползвате стари вестници, за да изтъркате стъклата, или роботче, което да свърши това вместо вас – резултатът ще е блясък и радост за окото.

Завесите се перат според инструкциите за вида плат, но хубавото в топлите дни е, че можете да си спестите простирането или сушенето в сушилня. Провесете ги на корниза, докато са още влажни след прането – от тежестта те ще се изгладят сами, а на отворени прозорци ще изсъхнат достатъчно бързо.

И най-важното: поддържайте доброто си настроение – така и работата ще върви по-леко, и резултатът ще е по-добър. Чистият, организиран и красив дом е предпоставка и за по-добро психическо състояние, така че ползата е двойна!