заблуди за позитивното мислене

Практикувам позитивно мислене ежедневно. Възможно е предходното съобщение да ви кара да си мислите, че съм ухилена през цялото време и на абсолютно всичко, случващо се със и около мен, реагирам с дебилна радост. Това е сигурен знак, че сте жертви на една от най-големите заблуди за позитивното мислене. Истината е, че то не търпи маски на престореност и изкуствено поддържани хубави емоции, колкото и да се опитват да му приписват подобни глупости недоразбралите същността му. Факт е, че съществува и немалко литература, изопачаваща позитивното мислене и дори правеща го дразнещо и лигаво. Нито сте длъжни да четете само такава по темата, нито пък тя е единствената налична. Но така или иначе, за да достигне полезно знание до вас, трябва да сте готови за него. Междувременно, тук сравнително накратко ще се опитам да развенчая трите най-големи заблуди за позитивното мислене.

Заблуда 1: Позитивно мислене означава да се радваме и усмихваме постоянно

Една от най-често срещаните заблуди за позитивното мислене е тази, че то предполага да сме постоянно усмихнати и радостни. Уви, на този етап, да се поддържаме в такова състояние непрекъснато, е невъзможно. Да изискваме от себе си и другите подобни подвизи е прекалено нереалистично. Добре е да се научим да забелязваме поводите за радост и усмивки в ежедневието си. Колкото повече се настроим към тях, толкова по-лесно ще ги привличаме.

Преобладаваща радост в живота ни обаче е нещо много различно от ежесекундна такава. Просто не сме достигнали етап в развитието си, при който да сме в състояние да се къпем в неспирно блаженство. И, общо взето, докато сме във физически тела и на тази планета, няма да ни се получи. Затова зарежете перфекционизма в позитивното мислене и насочете енергия към процеса на постоянното си усъвършенстване.

Заблуда 2: Позитивно мислене означава да отричаме негативните си емоции

Още една от разпространяваните заблуди за позитивното мислене е, че трябва да се отречем от негативните си емоции. Да се държим така, все едно не съществуват, да ги затворим дълбоко в себе си, да забравим за тях, а на света да предложим фалшив позитивизъм. Бихме могли да поддържаме тази лъжа известно време, но трябва да сме наясно, че тя ще се обърне срещу нас.

Негативните емоции са резултат от негативни мисли и дават реални поражения върху физическото и психическото ни здраве. Това е добър повод да се научим да контролираме мислите си така, че да предизвикват повече позитивни емоции. Тоест идеята е през повечето, а не през цялото време да се опитваме да сме положително настроени. Нормално е от време на време да ви се случва да се натъжите, обидите, ядосате. Това е част от вас, приемете я, простете си и помислете как занапред да мислите и постъпвате така, че да се чувствате по-добре. Помнете, че голяма част от същността на позитивното мислене е да имате позитивна нагласа към себе си и да се приемате дори когато проявявате слабост. Наблюдавайте се, анализирайте се, извличайте нужните уроци от грешките си и продължавайте напред с повече мъдрост и смисъл.

Заблуда 3: Позитивно мислене означава да одобряваме всичко и всички

Сред наличните заблуди за позитивното мислене е и тази, че сме длъжни да одобряваме всичко и всички. И тук е моментът да уточним, че не трябва се бърка приемането с одобряване. Това, че приемаме, че има хора и събития, разминаващи се с ценностната ни система, не означава, че ги одобряваме. Просто не си струва да влагаме излишно енергията си в това да ги променяме и моделираме според нашите разбирания и вярвания за това кое е правилно. Вместо това по-конструктивно е да работим със себе си така, че да бъдем добрия пример, който бихме искали другите да следват.