усвояваме ли добре витамините и минералите

Източник: http://healthy-family.org

Решим ли да се храним здравословно, логично е да си зададем въпроса усвояваме ли добре приетите витамини и минерали. Независимо дали ги набавяме от натурални източници или от хранителни добавки, те следва да дадат своя положителен принос за тялото. Как можем да разберем дали витамините и минералите, които вземаме, действително вършат своята работа? Ето няколко идеи, които ще ви помогнат да се ориентирате.

Вега тест подсказва усвояваме ли добре витамините и минералите

Важна информация, която се получава чрез вега тест, е на кои храни организмът реагира добре и на кои – не. Наред с общото здравословно състояние и акцент върху отделни органи и системи, показва наличностите на микроелементи. Как може този тест да ни покаже доколко е ефективен приемът ни на витамини и минерали?

Да речем, че от този момент сте решили съзнателно да давате на тялото си нужните му количества полезни елементи. Направете си един вега тест сега и вижте какво ще ви покаже за витамините и минералите. Имате ли дефицити и излишества, кои трябва да се увеличат, съответно намалят.

Започнете да приемате витамини и минерали в количества според резултатите в теста. Може да започнете да консумирате повече плодове и зеленчуци, да приемате билки или добавки – вие решавате. След 6 месеца си направете същия вега тест. Ако видите, че има разлика в положителна посока и сте елиминирали недостига там където го е имало, значи добре сте усвоявали витамините и минералите през тези 6 месеца.

Външни признаци, подсказващи усвояваме ли добре витамините и минералите

Тестовете и изследванията може да ни покажат черно на бяло каква е картината с витамините и минералите, но това не дава пълна гаранция. Важно е да се научим да разчитаме знаците, които тялото ни дава. Такива могат да бъдат някои външни признаци като:

  • Здрав вид на кожата. Чиста кожа с излъчващ здраве тен е сред основните признаци за ефективно усвояване на витамини и минерали;
  • Здрава коса, здрави нокти. Това автоматично предполага и здрави стави и зъби, както и добро усвояване на калций, магнезий и витамин D;
  • Устойчива имунна система. По новините алармират за поредната грипна епидемия. Вас това изобщо не ви засяга, защото за пореден път си оставате напълно здрави на фона на всички подсмърчащи и кашлящи наоколо.

Вътрешни признаци, подсказващи усвояваме ли добре витамините и минералите

Към вътрешните признаци в случая отнасяме психологическите, емоционалните, менталните, и по-конкретно:

  • Енергичност. Чувстваме се добре заредени с позитивна енергия на физическо ниво, имаме достатъчно сили да се справим с предизвикателствата на деня;
  • Позитивни емоции. Допускаме повече позитивни мисли, съответно позитивни емоции. През по-голяма част от времето сме в радостно, оптимистично състояние на духа.
  • Ефективност. Много по-инициативни и ефективни сме в действията си. Имаме желание не просто да планираме действията си, но и реално да ги осъществим.