отслабване с изчистваща програма

Отслабване с изчистваща програма е възможно да се получи, ако под такова разбираме кантарът да ни покаже по-малко число след като програмата е приключила в сравнение с това, преди да я започнем. Кантарът обаче е най-несигурният индикатор за вталяването ни, особено ако имаме десетина или по-малко килограми за сваляне. Така или иначе основната цел на изчистващата програма е различна от това просто да намалим теглото си и за нея вече писах тук. Въпреки това след като подложим тялото си на детокс няколко дни, седмица или две, се чувстваме по-леки, по-слаби, закопчаваме панталони, в които преди трудно сме влизали. Дали сме постигнали реално отслабване с изчистваща програма? Прочетете статията докрай и ще разберете! Нека преди това уточним…

Какво всъщност е отслабване?

Най-бързият отговор на този въпрос е – да се освободим от излишни килограми, най-добре в съчетание с намаляване на обиколки. Най-близкият до правилен отговор е – да изгорим мазнини. За оптимален ефект се съчетават намален калориен прием, при който изразходваната от нас енергия е повече от тази, необходима ни за деня, с движение и спорт. Резултатите се запазват толкова дълго, колкото успяваме да прилагаме споменатото съчетаване.

Прочети също: Контрол на теглото с ОМС и АМС – как да го постигнем?

Защо ефектът на отслабване с изчистваща програма е краткосрочен?

Всеки, правил детокс, знае, че след първите няколко дни кантарът показва впечатляващи резултати. Може да ни зарадва с два, три, понякога и над пет  килограма надолу и да вярваме, че това е отслабване. Ако сме се чистили две седмици, спокойно можем да редуцираме между пет и седем килограма. Цифрите са ориентировъчни и при всеки могат да варират. Какво се е случило? Намалили сме калорийния прием в голяма степен и така сме изхвърлили килограми. Само че тези изхвърлени килограми са от задържани преди това в организма вода, замърсявания, паразити, от които сме се освободили.

Именно извеждането от тялото на токсини и паразити е основната идея на всяка изчистваща програма, а отслабването е допълнителен ефект от нея, който обаче трае кратко. Причината е, че по време на детокс гладуването е по-драстично и трудно бихме издържали на него повече от седмица или две, без да се застраши здравето ни. Изключение правят слънцеядите и напредналите йогини, каквито подозирам, че на този етап са дефицит. 🙂

И така, постигнали сме отслабване с изчистваща програма, поне според кантара, и се връщаме пак към обичайното си хранене. Досещате се и сами, че уж изгубените килограми много бързо се връщат обратно. Така е, защото отново сме започнали да хапваме повече калории от необходимите ни за деня и излишното се складира като мастни депа по тялото.

Отслабване с изчистваща програма е за кратко, но може да е старт на нов живот

Отслабване с изчистваща програма, както стана ясно, е възможно, но краткосрочно. Изчистващата програма или детоксът обаче може да постави началото на нов начин на живот, стига да го решим. Помага ни да започнем на чисто поне що се отнася до премахване на мръсотии и паразити от физическото ни тяло. След нея можем да продължим позитивната линия като подбираме храната си така, че тя да дава нужните на организма ни полезни вещества. Повече пресни плодове и зеленчуци, ядки, изобщо храни, които ни дават витамини и минерали, и за които знаем от личен опит, че конкретно на нас влияят добре. Подбираме какво и колко да ядем така, че да се чувстваме и да бъдем здрави и енергични. Така и отслабването, което ще последва, ще бъде здравословно и дългосрочно.